Вітамін D3 — що це за вітамін і для чого він потрібен?
Вітамін D (кальциферол) — це один з найважливіших мікронутрієнтів і вітамінів для організму, хоча вітаміном він, по суті, і не є. Справа в тому, що вітамін D, на відміну від інших вітамінів, сам по собі не активний. Він самостійно синтезується в організмі за типом стероїдних гормонів, за допомогою метаболізму з неактивної форми перетворюється в активну, і це відбувається далеко від місця його безпосереднього утворення. Також «вітамін сонця» надає величезний спектр фізіологічних ефектів, так як взаємодіє з різними специфічними рецепторами в тканинах-мішенях і органах-мішенях. Саме тому нестача D-вітаміну позначається на організмі в цілому й може впливати на стан практично всіх органів та систем.
Для чого потрібен вітамін D3 і чим загрожує його дефіцит,розповість Ігор Литвиновський лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб І
Без вітаміну D3 неможливі такі функції в організмі:
• обмін кальцію та фосфору, що забезпечує розвиток кісток і їх нормальний ріст (кальциферол забезпечує профілактику рахіту в дітей);
• регуляція мінерального обміну, яка запобігає виникненню остеопорозу;
• підвищує м’язовий тонус і забезпечує м’язи ефективним метаболічним обміном, сприяючи їх зростанню й розвитку;
• підвищує й зміцнює імунітет;
• необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
• забезпечує нормальне згортання крові;
• регулює серцебиття і підтримує артеріальний тиск у нормі;мереж;
• зупиняє і запобігає зростанню ракових клітин і новоутворень;
• виступає профілактикою дегенеративних захворювань: хвороби Альцгеймера, старечого слабоумства, порушення когнітивних функцій, депресії у літніх людей, аутоімунних захворювань.
D3-вітамін необхідний організму для його повноцінного функціонування, для підтримки імунітету й високому супротиву інфекційних захворювань, в тому числі ГРВІ та грипу, а також для цілісності й міцності кісток та скелета.
Згідно з офіційними даними ВООЗ, добова норма вітаміну D для профілактики гіповітамінозу D становить:
• для дорослих у віці від 18 до 50 років — 600-800 МО (міжнародних одиниць);
• для людей, старших за 50 років — 800-1000 МО;
• для вагітних і годуючих жінок — 800-1200 МО;
• для дітей від 1 року до 18 років — 600-800 МО;
• для дітей від народження до року — 400 МО.
Верхня безпечна межа споживання холікальциферолу на добу для дорослих — 4000 МО.
У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування. При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати холікальциферолу.
Продукти, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):
• риб’ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
• оселедець —в 100 г 300% добової норми;
• кета — 163%;
• скумбрія — 161%;
• лосось або сьомга — 110%;
• горбуша — 109%;
• жовток курячого яйця — 77%;
• тунець — 57%;
• гриби лисички — 53%;
• червона ікра — 29%;
• яйце куряче — 22%;
• масло вершкове — 13%;
• козине молоко —13%;
• сир — 10%.
Найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб’ячого жиру з печінки тріски чи препаратами Омега-3.
Для того, щоб отримувати від сонця необхідну добову дозу вітаміну D, необхідно перебувати під сонячними променями 15-30 хвилин у проміжок часу з 10 години ранку до 15-ї години дня — у цей час сонячне світло призводить до найбільшого вироблення холікальциферолу. При цьому, сонячні промені повинні потрапляти на відкриту шкіру як мінімум рук і ніг. Тому в зимовий період, коли тіло повністю закрите одягом, розвивається гіповітаміноз D.
Крім того, скло вікон, хмари, загазованість повітря, використання крему від засмаги з SPF-фільтром і навіть кисень значно зменшують проникнення УФ-В променів, тому життя в мегаполісі вже само по собі знижує вироблення даного мікронутрієнта навіть у літній період.
Так як кальциферол впливає на організм у цілому й важливий для роботи практично всіх органів та систем, то і його нестача позначається комплексно й викликає різноманітні симптоми. Звичайно, в першу чергу недолік D-вітаміну проявляється у вигляді порушення кальцій-фосфорного обміну, що впливає на міцність кісток. Але є й безліч інших системних ефектів.
Ось як визначити брак вітаміну Д:
• постійна слабкість і млявість без видимої причини;
• сонливість;
• зниження працездатності;
• почастішання випадків ГРВІ та застуди;
• біль в м’язах і кістках;
• слабкість кісток і часті переломи;
• слабкість м’язів, утруднення пересування та виконання фізичних навантажень;
• судоми;
• зниження настрою, апатія, депресія;
• підвищена дратівливість;
• посилене випадіння волосся;
• проблеми зі шкірою, акне, прищі, псоріаз;
• зуби розхитуються, стають крихкими, виникає карієс;
• зниження апетиту;
• безпричинна втрата ваги.
Потрібно враховувати, що всі ці симптоми характерні й для багатьох інших захворювань, тому тільки за симптоматикою неможливо діагностувати в себе гіповітаміноз D, однак наявність подібних ознак — це привід зробити аналіз на визначення кількості кальциферолу. Здати аналіз — це важливо, тому що невиправданий додатковий прийом синтетичного вітаміну D може призвести до надлишку, який вкрай токсичний.