Усі новини

Санітарні вимоги до облаштування та санації шахтних колодязів

Поділитися:

Санітарні вимоги до облаштування та санації шахтних колодязів

За словами Віктора Калантиренко, лікаря Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб ,близько третина населення Сумської області користуються водою громадських та індивідуальних колодязів.
В 1 півріччі 2024 році 57% проб питної води з джерел нецентралізованого водопостачання не відповідали вимогам по санітарно-хімічним показникам (перевищення вмісту нітратів, каламутності та загальної жорсткості) на 33% по мікробіологічним показникам (наявність в пробах води загальних колі форм та кишкової палички).

На засіданні Сумської обласної комісії з питань ТЕБ та НС 28 червня 2024 року було вирішено переглянути резервні джерела водопостачання для випадків аварій та відключень. Міським головам і головам територіальних громад Сумщини доручено провести паспортизацію шахтних колодязів і контролювати якість води.
Поліпшення якості та епідемічної безпеки питної води: рекомендації та вимоги
Для забезпечення високої якості та епідемічної безпеки питної води необхідно суворо дотримуватися чинних державних санітарних норм та правил, зокрема «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Ці норми стосуються облаштування, експлуатації та санації громадських та індивідуальних колодязів.
Розташування колодязів
Відповідно до санітарних вимог, місце для облаштування колодязів повинно бути на незабрудненій та захищеній території. Воно має бути вище за течією ґрунтових вод і розташоване не менше ніж за 30 метрів від магістралей з інтенсивним рухом транспорту.
Для громадських шахтних колодязів відстань від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту повинна становити не менше 50 метрів, а для індивідуальних колодязів — не менше ніж 20 метрів.
Забороняється облаштовувати колодязі в місцях, що підтоплюються, зазнають розмивів, зсувів, на понижених та заболочених територіях.
Захист і догляд за колодязями
Територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід облаштовувати перехоплювальні канави, які відводять стоки від колодязя. Навколо колодязя необхідно зробити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи суглинку глибиною 2 метри і шириною 1 метр, або бетонувати чи асфальтувати.
Наземна частина колодязя (оголовок) повинна бути не менш як на 0,8 метра вище поверхні землі для захисту шахти від забруднення. Оголовок повинен щільно закриватися кришкою з металу чи дерева, а зверху влаштовується дашок, навіс або оголовок вміщують у будку.
Для підйому води із колодязя рекомендується використовувати електрозанурювальні насоси. Біля колодязя слід облаштувати підставку для відер, а навколо споруди — огорожу радіусом не менше 2 метрів з хвірткою та стежкою із твердим покриттям (від хвіртки до колодязя).
Санітарне обстеження та санація
Власники колодязів зобов’язані щорічно проводити планове обстеження та санацію шахтних колодязів. Санація включає комплекс заходів з ремонту, чищення та дезінфекції колодязів. Дезінфекція підводної частини колодязя проводиться об’ємним способом. Після дезінфекції необхідно перевірити воду на наявність залишкового хлору та провести лабораторні дослідження на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.
Якщо після чищення та дезінфекції безпечність та якість питної води не покращується, використовувати її для питних потреб забороняється. На колодязі слід вивісити інформаційну табличку «Вода для пиття не придатна» і провести повторні чищення та дезінфекцію з подальшим лабораторним контролем їх ефективності.
Санітарний паспорт
На кожен об’єкт нецентралізованого водопостачання власником оформляється санітарний паспорт, де вказуються результати аналізів води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, санітарно-технічний стан, проведення ремонтних робіт та дезінфекції.
Виконання цих заходів з облаштування, експлуатації та санації колодязів призведе до поліпшення якості та епідемічної безпеки питної води, що зменшить її негативний вплив на здоров’я населення.

Знайти