Усі новини

Ртуть у рибі: в чому небезпека?

Поділитися:

Ртуть у рибі: в чому небезпека?
Ртуть – це токсичний важкий метал, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини. Вона може потрапляти в організм через їжу, воду, повітря, а також через контакт зі шкірою.
Як ртуть потрапляє в рибу?
Ртуть потрапляє у водойми внаслідок скидання промислових стоків та спалювання викопного палива. У воді вона перетворюється на метилртуть, яка накопичується в рибі.
Ртуть природним чином виводиться з організму, але для цього потрібно кілька місяців. Тому, якщо ви часто вживаєте рибу з високим вмістом метилртуті, її рівень в організмі підвищуватиметься. І це призведе до отруєння.
«Вся риба та молюски містять сліди метилртуті. Але найвищий рівень – у великих риб. До них належать акули, марлін, блакитний тунець, королівська скумбрія, мечоніс.
До риб з низьким вмістом метилртуті, отже відносно безпечних, належать лосось, минтай, сом, тріска, хек, камбала, оселедець,телапія, сардини, кільки, карась.Чим дрібніша риба , тим менше метил ртуті вона містить. Хижа риба, яка харчується дрібнішою рибою містить метилртуті набагато більше,» – зазначив завідувач епіднагляду(спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Юрій Сачава

Дуже низький вміст ртуті в креветках, морських молюсках , раках, крабах, лангустах.
Чим небезпечна метилртуть?
Метилртуть є нейротоксином, що негативно впливає на мозок, нервову систему, нирки та інші органи. Її вплив може призвести до:
• Порушення когнітивних функцій (пам’ять, увага, мислення)
• Пошкодження нервів
• Проблем з моторикою
• Затримки розвитку у дітей
• Вроджених вад
• Отруєння
Хоча риба є цінним джерелом поживних речовин, важливо вживати її з розумом, щоб мінімізувати ризик отруєння ртуттю:

Знайти