Усі новини

Поради здорового харчування при діабеті 2 типу

Поділитися:

Поради здорового харчування при діабеті 2 типу
Харчування при цукровому діабеті другого типу не відрізняється від звичайного харчування, при нормальній вазі тіла , калорійність та хімічний склад їжі такі самі як і при раціональному харчуванні.

Раціон має бути насичений некрохмалистими овочами, складними вуглеводами та цільнозерновими виробами. При надлишковій масі тіла лікар може порекомендувати низькокалорійну або низьковуглеводну дієту. Також людям з цукровим діабетом 2 типу потрібно вживати мінімум 1,5 л води на добу.
Поради правильного харчування при цукровому діабеті 2 типу надає Юрій Сачава – завідувач епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Сумського обласного контролю та профілактики хвороб.
Що можна їсти при цукровому діабеті?
При цукровому діабеті важливо вживати продукти, які не викликають різких стрибків рівня цукру в крові. До таких продуктів відносяться:
Несолодкі ягоди, фрукти.
Нежирні молочні продукти. Краще вибирати продукти з низьким вмістом цукру і жиру.
Бобові є хорошим джерелом білка та клітковини.
Цільнозернові продукти містять більше клітковини, ніж рафіновані продукти.
Овочі – це важливе джерело вітамінів, мінералів і клітковини.
Вибирайте нежирні сорти риби та м’яса.
Яйця є хорошим джерелом білка.
Рекомендації для зменшення рівня цукру
Основа підтримки оптимальної концентрації глюкози – здоровий спосіб життя і правильно складений раціон харчування при цукровому діабеті. Він зазвичай включає:
• Відмову від алкоголю
• Зменшення кількості цукру та підсолоджувачів
• Заміну фастфуду домашніми стравами
• Зміну борошняних виробів з м’яких сортів пшениці на тверді сорти
• Прийом їжі строго за графіком (уникати перекусів)
• Заміна шкідливої їжі здоровою (наприклад, замість морозива можна з’їсти збиті заморожені банани)
• Виключити переїдання
ТОП-3 правила раціону
Замінити солодощі здоровою їжею!
Не можете відмовитися від солодкого до чаю? Тоді замість звичної шоколадки краще з’їсти невелику кількість сухофруктів, цільнозернового печива. Любите морозиво? Спробуйте приготувати його вдома самостійно – заморозьте улюблені ягоди або фрукти і збийте їх блендером до отримання однорідної маси.
Калорійність кожного з прийомів їжі повинна бути приблизно однаковою
Складайте меню так, щоб порції на сніданок, обід і вечерю були рівні по калорійності. Скористайтеся методом діабетичної тарілки – половину страви займають овочі і зелень, чверть – вуглеводи і ще чверть – м’ясо / риба. А краще зверніться до дієтолога для складання персонального плану харчування.
Вживати вуглеводи у першій половині дня
До обіду – каші, фрукти, картопля, молочні продукти . Найвищий глікемічний індекс у вуглеводів, тому їх можна вживати тільки до обіду, а після 17:00 вуглеводи і зовсім під забороною. Загрожує це стрибком цукру в нічний час, коли контролювати його рівень не вдається.
Що не можна їсти при цукровому діабеті
Список заборонених продуктів при цукровому діабеті почесно відкриває алкоголь – при цьому, чим міцніше напій, тим він калорійніше. Від нього слід відмовитися зовсім.
На другому місці – легкозасвоювані вуглеводи. Вони створюють стрибок рівня глюкози в крові, що небезпечно при інсулінової недостатності. Сюди відносяться всі борошняні вироби (булочки, білий хліб, торти, тістечка), макарони з м’яких сортів пшениці, солодощі з додаванням цукру (газовані напої, шоколадки, цукерки), ковбаси і сосиски, картопля, фастфуд.
Також варто обмежити:
• Транс-жири (маргарин, магазинна випічка)
• Холестерин – оптимально не більше 200 мг в день (приблизно стільки міститься в 1 середньому курячому яйці)
• Насичені жири – продукти тваринного походження, жирні молочні продукти, кокосове і пальмове масла
.
Що можна їсти при цукровому діабеті
• Несолодкі ягоди, фрукти
• Нежирні молочні продукти
• Бобові
• Цільнозерновий хліб
• Овочі
• Нежирну рибу / м’ясо
• Яйця
Які крупи дозволено їсти
• Ячмінь (перлова, ячна)
• Вівсяна крупа
• Гречана
• Пшенична
• Кіноа
• Рисова (тільки бурий рис довгозернистий)
М’ясо або риба: чого має бути більше у раціоні
М’ясо і риба – відмінні джерела білка. Але важливо їх вживати у помірних кількостях. Однозначно сказати, що повинно переважати в раціоні не можна, важливо лише не зловживати жирними сортами м’яса / риби і розмірено включати їх в меню.
Які продукти зменшують кількість цукру в крові
• Свіжі овочі та зелень
• Несолодкі фрукти, ягоди
• Морепродукти, морська риба
• Авокадо
• Горіхи різних сортів (найкорисніший – мигдаль)
• Цільнозернові продукти

Знайти