Усі новини

ОПІСТОРХОЗ НА СУМЩИНІ

Поширення опісторхозу на Сумщині

Сумщина залишається однією з найураженіших областей України на опісторхоз. За 5 минулих років в області зареєстровано 62% хворих від усіх виявлених в Україні. Найбільше зареєстровано в м. Шостка, Шосткинському, Роменському, Конотопському районах.

Про це повідомляє лікар гігієніст з паразитології Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Даниленко.

Опісторхоз – це тяжке хронічне захворювання шлунково-кишкового тракту людини, яке спричиняється гельмінтом – опісторхісом.

Перші природні осередки опісторхозу на території Сумської області були виявлені у 1953 р. в селах розташованих на березі річки Ворскла з ураженістю населення до 61%. Згодом було зареєстровано інтенсивні осередки у поймах річок Сули, Сейма, Десни, в яких інвазованість населення коливалася від 2 до 18 %, а у деяких селах Кролевецького району – до 70–80 %. У 80 – 90-х роках ХХ століття опісторхоз реєструвався у 187 населених пунктах. Тільки за останні 30 років в області було виявлено та оздоровлено біля 11 тисяч хворих на опісторхоз.

Незважаючи на позитивні досягнення в оздоровленні осередків опісторхозу, ця проблема актуальна і нині.

Як передається опісторхоз?

“Зараження відбувається при вживанні в їжу сирої, мало просоленої, в’яленої або недостатньо термічно обробленої річкової риби, ураженої личинками паразита. Личинки потрапляють в шлунок людини, кишечник, а потім у жовчні шляхи, де паразитують до 20-30 років”, -говорить Любов Даниленко.

Кожен гельмінт за добу виділяє біля 1000 яєць, які з калом виділяються назовні. Ці яйця потрапляють до водойми , де їх з’їдають моллюски певного виду. В печінці молюсків розвиваються хвостаті личинки, які виходять в воду, активно плавають та проникають в м’язи риби, де формуються заразні для людей личинки – метацеркарії.

Цими личинками уражаються тільки риби родини коропових: в’яз, лин, лящ, краснопірка, плитка, густера, підуст та інші. Враження личинками опісторхісів риби, виловленої в ріках Сумщини , в різні роки коливається від 2 до 7%.

Візуально відрізнити здорову рибу від ураженої через мікроскопічний розмір личинок неможливо.

Опісторхоз сприяє виникненню різних захворювання печінки, підшлункової залози та жовчного міхура:

-дискінезії жовчних шляхів
-холециститу
– холангіту
– гепатиту
– панкреатиту
– гастриту
– дуоденіту
– жовчнокам’яної хвороби
– первинного раку печінки

Щоб не заразитися опісторхозом, не можна вживати в їжу сиру, малосолену, в’ялену та недостатньо термічно оброблену річкову рибу. Рибу, яку ви плануєте їсти, потрібно ретельно проварити або прожарити ( в пластованому вигляді, не менше 15 – 20 хвилин, під кришкою).

Поділитися:
Знайти