Усі новини

На Сумщині зареєстрований другий випадок отруєння грибами в цьому році.

Поділитися:

На Сумщині зареєстрований другий випадок отруєння грибами в цьому році.
Про це повідомила Валентина Курило – лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
47 річна жителька Конотопського району госпіталізована з тяжким отруєнням грибами. Жінка вживала смажені гриби – сироїжки та так звані свинушки тоненькі (піддубні), зібрані нею у березовому гаю на території селища. Цього ж дня жінка відчула перші тривожні симптоми: слабкість, діарею та блювоту. Через швидке погіршення стану, було викликано екстрену медичну допомогу. Пацієнтку доставили до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Конотопської центральної районної лікарні ім. академіка М. Давидова.
При госпіталізації жінці встановлено діагноз гостре харчове отруєння грибами. Її стан оцінюється як тяжкий стабільний, спостерігаються такі симптоми, як брадикардія (уповільнене серцебиття), зниження артеріального тиску, діарея та блювота. Наразі остаточний діагноз ще не сформовано, і жінка продовжує отримувати інтенсивну терапію. Згідно з проведеним епідеміологічним розслідуванням, жінка проживає сама і гриби вживала одноосібно.

У Конотопському районі зафіксовано випадок тяжкого отруєння грибами: заклик до пильності!
12 червня 2025 року Сумської області стався прикрий інцидент:
47-річна жителька села Шевченкове Конотопського району госпіталізована з тяжким отруєнням грибами. Цей випадок слугує черговим нагадуванням про небезпеку самостійного збору та вживання дикорослих грибів.
________________________________________
Обставини інциденту
За наявною інформацією, пані Оксана, яка працює продавцем у місцевому магазині “Валентина”, вранці 12 червня о 07:10 вжила смажені гриби – сироїжки та так звані свинюшки тоненькі (піддубні), зібрані нею у березовому гаю на території с. Шевченкове.
Вже о 10:30 того ж дня жінка відчула перші тривожні симптоми: слабкість, діарею та блювоту. Через швидке погіршення стану, о 10:30 було викликано екстрену медичну допомогу. Пацієнтку доставили до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Конотопської центральної районної лікарні ім. академіка М. Давидова о 14:40.
________________________________________
Стан пацієнтки та діагноз
При госпіталізації жінці встановлено діагноз гостре харчове отруєння грибами. Її стан оцінюється як тяжкий стабільний, спостерігаються такі симптоми, як брадикардія (уповільнене серцебиття), зниження артеріального тиску, діарея та блювота. Наразі остаточний діагноз ще не сформовано, і жінка продовжує отримувати інтенсивну терапію.Згідно з проведеним епідеміологічним розслідуванням, жанка проживає сама і гриби вживала одноосібно.
________________________________________
Небезпека свинюшок тоненьких (піддубних) та інших грибів
Цей випадок вкотре підкреслює ризики, пов’язані з вживанням грибів, які можуть здаватися їстівними. Свинюшка тоненька (Paxillus involutus), хоча раніше і вважалася умовно-їстівною, нині визнана отруйною. Вона містить токсини, які можуть викликати важкі шлунково-кишкові розлади, руйнування еритроцитів та призводити до ниркової недостатності, особливо при повторному вживанні. Симптоми отруєння можуть проявитися як одразу, так і через значний проміжок часу.
Навіть широко відомі сироїжки можуть мати небезпечних “двійників” або містити токсини при неправильній кулінарній обробці.
________________________________________
Важливі рекомендації та застереження
З огляду на початок грибного сезону та подібні випадки, наполегливо закликаємо мешканців дотримуватися наступних правил:
1. Не збирайте невідомі гриби. Якщо ви не впевнені у виді гриба навіть на 100% – ніколи не кладіть його в кошик.
2. Уникайте збору грибів у потенційно забруднених місцях: вздовж доріг, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ, сільськогосподарських угідь, де використовуються хімікати. Гриби мають властивість накопичувати токсичні речовини.
3. Не куштуйте сирі гриби.
4. Ретельно готуйте гриби. Деякі умовно-їстівні гриби вимагають тривалого відварювання з подальшим зливанням відвару.
5. Не годуйте грибами дітей. Дитячий організм особливо вразливий до грибних токсинів. Також варто утриматися від вживання грибів вагітним жінкам та людям похилого віку.
6. Зберігайте гриби правильно. Довге зберігання, особливо у теплому приміщенні, сприяє розмноженню мікроорганізмів, що може спричинити отруєння.
7. При перших ознаках отруєння – негайно звертайтеся за медичною допомогою! Симптомами можуть бути нудота, блювота, діарея, біль у животі, запаморочення, слабкість. Завжди повідомляйте лікарю про вживання грибів. Не займайтеся самолікуванням!

Знайти