Літнє оздоровлення дітей
Ось і закінчилося навчання в школах, приходить пора літнього оздоровлення для дітей!
Літо – це пора загартування, час для реалізації мрій, активних ігор, яскравих вражень, появи нових друзів. Саме в цей час необхідно створити умови для того щоб діти відпочили та зміцнилися.
Використати цей період необхідно дбаючи про повноцінне загартування повітрям, сонцем, водою; збалансоване харчування та виживанням в їжу достатньої кількості свіжих овочів та фруктів.
Як саме потрібно оздоровити дитину, що треба знати про літнє оздоровлення пояснює Валентина Сема – фельдшер санітарний відділу моніторингу та реагування на небезпеки Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
• Перш за все, влітку дитину потрібно одягати в одяг з натуральних тканин, а щоб уникнути перегріву на голову дитині одягніть кепку, капелюшок або панаму.
• Влітку діти якомога більше часу повинні проводити на свіжому повітрі, адже це загартовування повітряними та сонячним ваннами. Саме тут відбуваються основні оздоровчі моменти. Перебування дитини на свіжому повітрі 2,5 – 3 години забезпечує організм добовою нормою вітаміну Д. Найкращий час для сонячних ванн з 9 до 11 години або з 16 до 18 години.
Особливо корисне дітям буде багате киснем лісове повітря.
• Обливання водою, купання дітей у басейнах та відкритих водоймах проводиться обов’язково під наглядом батьків чи дорослих. Вологе повітря поблизу від них корисне для дітей, так як збагачене мінералами і мікроелементами. А ще плавання це – профілактика порушень постави, що сприяє формуванню хорошого м’язового корсету, так як під час плавання задіяні майже всі групи м’язів (купатися у відкритих водоймах дозволяється при температурі води не нижче +180 С і температурі повітря + 20 – 220С, у воді слід перебувати 10-15 хвилин).
• Включайте в харчування дитини якомога більше свіжих овочів та фруктів, при приготуванні страв використовуйте сезонні продукти. В спекотний період обмежте споживання жирних м’ясних страв, насичених м’ясних бульйонів, ковбасних виробів. Натомість запропонуйте дитині овочеві та круп’яні страви, в якості джерела білка – страви з молока, яєць, риби, нежирного м’яса. Обов’язково включайте в раціон харчування дитини перші страви на овочевому, на ненасиченому м’ясному, або рибному бульйоні – супи, борщі, розсольники та особливі «літні» варіанти – окрошки, холодні борщі тощо.
• Забезпечте оптимальний питний режим дитини! Пам’ятайте, для кожного віку – своє оптимальне споживання рідини. Для дітей до 3 років приблизно 1 л рідини на добу, дошкільнят – 1,5 л, діти шкільного віку – до 2 л.
Регулярне застосування фізичних вправ і загартовуючих факторів покращує життєвий тонус організму та загальний стан імунної системи.
Отже , здорові діти – щасливі батьки!
«Сонце, повітря та вода – наші найкращі друзі!»