ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
За даними Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за перші п’ять місяців 2025 року на Сумщині зареєстровано 286 випадків гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення — передусім у дітей.
Головні способи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту).
Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах. Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Про те, як уберегтися від більшості ГКІ, розповідаємо вище і нагадуємо: якщо ви маєте такі симптоми – невідкладно зверніться до лікаря:
сухість у роті та горлі;
підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
переймоподібні болі в животі;
незначне сечовипускання або його відсутність