Дієтичні та звичайні газовані напої підвищують ризик хвороб печінки
Солодкі газовані напої – популярний вибір як серед дорослих, так і серед дітей. Виробники пропонують безліч варіацій смаків, кольорів і навіть «дієтичні» альтернативи без цукру, які часто вважають більш корисними. Проте насправді і звичайні, і дієтичні газовані напої можуть негативно впливати на здоров’я. Нещодавнє дослідження виявило зв’язок між споживанням будь-яких газованих напоїв та ризиком розвитку захворювань печінки.
Результати цього дослідження було представлено на щорічному конгресі Європейської гастроентерологічної асоціації UEG Week 2025. У межах роботи проаналізували дані понад 100 000 учасників, які на початку спостереження не мали захворювань печінки.
Результати дослідження: вплив газованих напоїв на печінку
Медіанний період спостереження становив близько 10 років. За цей час у 949 учасників розвинулася метаболічно-асоційована стеатотична хвороба печінки (MASLD) – стан, за якого в клітинах печінки накопичується жир через порушення обміну речовин. Це не алкогольна форма ураження печінки, але вона підвищує ризик серйозніших хвороб печінки та серцево-судинних ускладнень. Також 103 учасники померли від хвороб печінки.
Учасники дослідження повідомляли про споживання як звичайних, так і дієтичних газованих напоїв, а вміст жиру в печінці оцінювали за допомогою МРТ.
Результати показали, що вживання понад 330 г (приблизно однієї банки) газованого напою на день підвищує ризик розвитку MASLD і накопичення жиру в печінці. Цукровмісні напої збільшували ризик на приблизно 50%, безцукрові або дієтичні – на 60%.
Крім того, дієтичні напої були пов’язані з підвищеним ризиком смертності від захворювань печінки, тоді як для звичайних (цукровмісних) такого зв’язку не виявили. Це демонструє потенційну небезпеку обох типів напоїв, навіть тих, що позиціонуються як «здоровіші».
Що ж робити?
Науковці також дослідили, чи можна знизити ризики, замінивши газовані напої на інші. Виявилося, що заміна однієї банки газованої соди на звичайну воду допомагає зменшити ризик розвитку хвороб печінки. Зокрема, заміна цукровмісних напоїв на воду знижувала ризик MASLD на 14,7%.