Безпечне харчування під час відпочинку на природі
Відпочинок на природі – це чудовий спосіб провести час із сім’єю чи друзями. Однак неправильне зберігання та приготування їжі може призвести до харчових отруєнь, особливо в спекотну погоду. Щоб уникнути неприємностей, під час відпочинку, дотримуйтесь рекомендацій від фахівців Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Складіть оптимальне меню
Надійність у перевезенні і зручність у споживанні – два головних критерії у складанні меню для пікніка.
• Не купуйте їжу – особливо м’ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
• Відділяйте сире від готового: одну дошку не можна використовувати для розділки м’яса і нарізання овочів. У кошику для пікніка не кладіть сирі продукти вище готових страв.
• Мийте руки, фрукти та овочі, ножі та поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу, захищайте їжу від комах.
• М’ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами.
Не готуйте страви з майонезом або сметаною
• Не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом й інші солодощі – вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння.
• Починайте пікнік із їжі, щоби страви не були на столі більше двох годин, бо в спеку продукти псуються надзвичайно швидко.
• якщо їжа залишилась після пікніка – не зберігайте її “на завтра”.